Smiltsērkšķi, tā pielietošana

Smiltsērkšķis – pārsteidzošs augs, kas dalās arī ar mums ar savu vitamīnu krājumu. Ārēji smiltsērkšķu oga atgādina vitamīnu. Un šie augi tiešam satur veselu virkni dabisko vitamīnu. Tie ir ļoti ražīgi, tās zari, kas ir smagi no augļu pārpilnības, parasti ir ļoti zemi.Pašām ogām ir dziednieciskas īpašības, tās palīdzēs atbrīvoties no vairākām kaitēm. Smiltsērkšķiem patīk saulaini kalni, taču tie aug arī pie upes un citiem ūdeņiem. Šim augam ne visai patīk purvi. Smiltsērkšķi ir izturīgi un spēj augt pat salā, tāpēc arī Latvijā to audzēšana nesagādā problēmas.

Viss par smiltsērkšķu sulu – https://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-sula/

Smiltsērkšķu ogas

Smiltsērkšķu augļi satur lielu devu A, C, un B grupas vitamīnus, bez tam vēl folskābi un tokoferolu, ko īpaši iesaka grūtniecēm. Tai skaitā smiltsērkšķi satur mikroelementus – silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Sagatavoti smiltsērkšķi ziemai sniedz iespēju saglabāt visu iespējamo bioloģiski aktīvo komponentu kompleksu. Sasaldētas smiltsērkšķu ogas var glabāt ļoti ilgu laiku, nezaudējot ārstnieciskās īpašības. Sausos augus pārdod aptiekās, bet tos var sakaltēt arī mājās. Tie jāiegādājas ražas novākšanu sezonā un tad cauru gadu var nodrošināt sevi un savus tuvākos ar dabiskiem vitamīniem.

Smiltsērkšķu receptes

Tā kā smiltsērkšķi ir bagāti ar vitamīniem un uzturvielām, ir radītas neskaitāmas receptes kā izmantot šo augli. Protams, ņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, tā cena nav no mazākajām, taču ir saprotama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai sniegt organismam vitamīnus. Ogas tiek ēstas veselas vai gatavojot no tām biezeņus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, bet to var saldēt pievienojot klāt ūdeni. Saldētavā sulu uzglabā līdz 12 mēnešiem. Protams, smiltsērkšķu eļļai cena nav zema, bet tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pašu sulu vēlams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Bērniem ieteicams gatavot desertus no smiltsērkšķa, kā piemēram, sablenderējot ogas ar pienu, beigās ielikt banānu, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Savukārt, eļļu izmanto veselībai, taču saskaņā ar ārsta rekomendācijām, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to lietot nav ieteicams.

Uzticams smiltsērkšķu ražotājs

Pie mums jau ir diezgan liels skaits dažādu smiltsērkšķu saimniecību, protams, ne mazāk ir arī to, kas ražo no tiem dažādus produktus. Mūsdienu tirgus ir pilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un savādāku cenu robežām. Nav brīnums, ka parādās jautājums, kā gan atrast labāko. Nenoliedzami, šeit nestrādā arguments – jo lētāk, jo labāk. Iedomājaties, cik liels daudzums smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien litra eļļas sagatavošanai – ap divsimt kilogramu. Tas ir ļoti daudz. Izvēloties savu smiltsērkšķu produkcijas pārdevēju, nepieciešams to izpētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *