KAS IR SMILTSĒRKŠĶI UN KUR TOS IEGŪT?

Viena no Latvijas dabas bagātībām – smiltsērkšķis, pēdējos gados ir atkal kļuvis aktuāls un cilvēki steidz to uzņemt savā uzturā un visādi citādi izmantot savas veselības un labsajūtas uzlabošanai. Lai arī par smiltsērkšķiem ikdienā dzirdam salīdzinoši nesen, tas nebūt nav modes kliedziens.

Latvietim šī oga ir pazīstama jau gadu simtiem, taču, dzīvojot modernajā 21. gadsimtā, nereti piemirstam par visu to labo, kas mums ir apkārt, jo piedāvājumu ir daudz un vilinoši, taču, ne vienmēr tie ir vispareizākie un vajadzīgākie. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais un smiltsērkšķi noteikti ir viens no tiem. Smiltsērkšķu produktus ir iespējams iegādāties un izmantot ne tikai uzturā, bet arī skaistuma kūrēs un rituālos. Mūsdienās dažādus smiltsērkšķu ogu izstrādājumus ir iespējams iegādāties gan bio veikalos, tirgū un arī pie ražotājiem, pasūtot preces internetā ar piegādi mājās vai uz tuvāko pakomātu.

SMILTSĒRKŠĶU OGU PIELIETOJUMS ĒST GATAVOŠANĀ.
Medicīna un pārtika bija izplatītākās nozares, kurās senās civilizācijas cilvēki izmantoja smiltsērkšķu ogas. Šīs ogas ir lieliska iespēja ēdiena garšu padarīt bagātīgāku ne tikai desertiem, bet arī pamatēdieniem. Iespējas smiltsērkšķus izmantot desertiem, netrūkst. Lielisks pankūku pildījums, želeja un marmelāde, kas noteikti iepriecinās arī mazos ēdājus, pīrāki, kokteiļi un tējas, smūtiji – šo sarakstu varētu turpināt un turpināt. Putnu un cūkgaļas ēdieniem kā lieliska piedeva kalpos ne tikai smiltsērkšķu marināde, kurā pirms tam ir marinēta gaļa, bet arī dažādas siltās un aukstās mērces, čatniji un piedeva salātiem. Arī smiltsērkšķu etiķa pagatavošana būs lielisks veids kā uzlabot garšu dažādiem ēdieniem, tajā kaitā veģetāriešu un vegānu maltītēm.
Ziemas krājumu gatavošanā, smiltsērkšķis var būt lielisks palīgs. Mērces un dažādi ievārījumi, marinējumi ir tikai maza daļa no visa, turklāt, smilsērkšķu eļļa ir lielisks, vitamīniem bagāts konservants.

SMILTSĒRKŠĶU SULAS UN EĻĻAS VEIKALOS.
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Ņemot vērā to, ka eļļas un sulas ir koncentrētas un nepieciešams pavisam maz vienā lietošanās reizē, varētu šķist, ka cena ir pārāk augsta, bet tā nebūt nav. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Eļļa maksā nedaudz vairāk – 8 eiro par 250 ml pudeli, taču, tā kā tā nav izmantojama cepšanā, bet kā piedeva, cena nav tik augsta kā liekas sāotnēji. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *